'Lab Report': UNGS 4319



TITLE
Penyembelihan lembu korban

OBJECTIVES
1) Kene la tau camane nak sembelih, lapah daging ni. Sampai bila nak harap kat orang-orang tua (pesan untuk diri sendiri juga).

2) belajar hukum-hukum dalam ibadah korban

3) Nak tambah carry mark untuk UNGS 4319 (objektif ni sepatutnya ade kat semua lab report subjek-subjek lain)
.
INTRODUCTION
(copy paste je kat mana-mana dalam internet. Lecturer tengok result ngan discussion je. Tak baca part intro ni)
.
MATERIALS AND APPARATUS
• Seekor lembu sihat
• Beberapa bilah pisau tajam
• Sebilah kapak atau golok
• Sekurang-kurangnya 4 utas tali sederhana tebal
• Pelepah nipah
• Kayu penyangga
• Penimbang
• Sebuah kereta labi
• Satu jag air sejuk penghilang dahaga

METHODS AND PROCEDURES

1. Bagi makan kat lembu secukupnya. Pastikan beliau dalam keadaan sihat walafiat. Pesan kat budak-budak, jangan main baling-baling batu kat lembu tersebut. Tak baik.

2. Selepas solat sunat hari raya aidiladha, tukar pakaian raya dengan sut yang lain. Dilarang pakai baju melayu raya semasa proses penyembelihan kerana itu tandanya anda tidak mahu menyumbang tenaga.
.
3. Bawa lembu ke tempat lapang. Pastikan tempat lapang itu tidak terlalu berbatu tajam untuk mengelakkan kesakitan pada lembu tersebut ketika landing. Pastikan juga kawasan lapang itu ada 2 atau 3 batang pokok atau tiang sebagai tempat menyimpul tali.

4. Gunakan teknik simpul tali yang betul untuk membuat satu simpulan tali pada leher lembu tersebut. Tali kedua digunakan untuk membuat ikatan pada kaki sebelah depan. Tali ketiga digunakan untuk membuat ikatan pada kaki sebelah belakang. Kaki kiri atau kanan? Bergantung kepada sebelah mana anda mahu lembu itu rebah. Kalau nak lembu tu rebah sebelah kiri, ikat pada kaki kiri untuk depan dan belakang (Sunat rebahkan lembu itu ke sebelah rusuk kiri)

5. Pastikan tali yang digunakan tidak terlalu halus untuk ikatan di tengkuknya. Nanti, seksa lembu tu terjerut. Cara ikatan juga hendaklah betul. Di sini, anda akan mula menghargai pembelajaran teknik simpul tali ketika anda masuk pengakap zaman sekolah dulu.

6. Peringkat ini paling kritikal. Sesi merebahkan lembu. Oo ye, sebelum tu, kena akad dulu. Kalau masih belum akad jual beli, kena akad dulu. Contohnya, “saya beli sebahagian lembu hok Pok Mat beli nih” lalu dijawab Pok Mat, “saya jual”. Then, akad pada tukang sembelih pulak. Contohnya, “Saya wakil ke Ayoh Chik untuk sembelih lembu korban ni untuk bahagian saya”. Semua yang mengambil bahagian untuk lembu tersebut mestilah akad dulu kat tukang sembelih tu. Ok, bereh bahagian akad.

7. Jom kite perebah lembu pulak. Tenaga kerja yang ramai diperlukan untuk sesi ini. Kalau anda tidak tahu menahu tentang teknik melapah daging, anda boleh turut serta dalam merebahkan lembu. Pegang tali sikit pun dah ok lah tu. Sekurang-kurangnya anda menyumbang sesuatu.

8. Sekarang, kita nak rebahkan lembu tu ke sebelah kiri so, ikat tali pada kaki kirinya, depan dan belakang. Tali-tali ini akan ditarik ke sebelah kanan. Tali pada tengkuknya tadi ditambat pada sebatang tiang atau batang pokok. Jika semua sudah bersedia, ayuh kita mulakan. Tarikk!!! Tali yang diikat pada kaki kiri tadi ditarik ke sebelah kanan oleh beberapa orang sehinggalah lembu tu landing dengan sopannya jika jinak. Kalau liar, mungkin akan mengambil masa yang lama.

9. Lembu yang terpinga-pinga sudah terbaring. Tali yang diikat pada sebelah kaki tadi disimpulkan pada keempat-empat kaki lembu tersebut. Tukang sembelih dengan muka yakin sedia dengan pisau yang tajam. Lembu tersebut akan di’khejong’ oleh seramai mungkin. Ini untuk mengelakkan lembu itu meronta-ronta ketika disembelih.

10. Tiba saat yang paling penting, sambil membaca selawat dan doa serta bismillah, Tukang sembelih mengeluarkan pisau yang disorok dari lembu dari tadi lalu memotong dua urat yang utama. Urat ape adik-adik? Ye..betul. Urat halkum dan urat merih. Kalau tak terpotong dua urat ni, kira tak sah la sembelihan tu. Yang ambil bahagian dalam korban ni, jangan terlalu ralit menonton. Anda wajib niat korban sebelum sembelihan dilakukan.

11. Saat ini paling sayu. Lembu yang diberkati itu meronta-ronta sehinggalah ia menghembuskan nafas terakhir. Bila dah kompem, lembu tu sudah tidak bernyawa, barulah sesi melapah dilakukan.

12. Teknik melapah memerlukan skil dan kemahiran yang tinggi untuk memastikan pembaziran tidak berlaku. Orang yang kurang mahir biasanya akan menanggalkan kulit lembu beserta dagingnya sekali dan jika dihiris daging yang melekat pada kulit tersebut boleh mencapai angka berkilogram banyaknya.

13. Part melapah ni, boleh buat 2 atau 3 orang. Biasanya dimulakan dengan membuat gelung kat kaki. Contohnya, untuk kaki belakang, buat hirisan gelung pada atas kasut lembu tersebut. Selepas itu, bermula dari gelungan itu, kulit lembu dihiris ke bawah sehingga ke bahagian pelvic.

14. Begitu juga kaki hadapan, gelung dibuat sebelum hirisan dilakukan ke bawah sehingga ke bahagian andomen. Proses membuang kulit amat susah. Ini kerana, banyak daging yang melekat pada kulit tersebut. Lebih-lebih lagi, daging bahagian ini yang lebih dikenal sebagai daging selasih, amat lembut dan sesuai untuk barbecue. Proses menanggalkan kulit haruslah dilakukan secermat mungkin.

15. Jika sudah dinyahkulit, keempat-empat belah kaki tersebut dipotong dan digantung untuk sesi melapah seterusnya. Pelapah-lapah daging di bahagian seterusnya akan berusaha memastikan tulang yang tinggal seputih mungkin. Jika ada kemerah-merahan, itu tandanya masih ada daging yang melekat pada tulang tersebut. Kalau boleh, ketika sesi melapah dilakukan, jangan dibuat di tempat berpasir kerana jika daging terkena pasir, amatlah susah untuk menanggalkannya kembali.

16. Selepas dipotong keempat-empat kaki, tiba masa untuk membelah tulang rusuknya. Sebelum itu, pastikan urat utamanya (kelihatan seperti paip mesin basuh) ditarik keluar terlebih dahulu.

17. Setelah dikeluarkan tulang rusuknya, tibalah sesi terakhir. Bahagian dalaman dikeluarkan satu persatu dengan berhati-hati. Mula-mula, cari hempedu dulu. Lepas jumpa, buang. Selepas itu, bahagian-bahagian lain seperti limpa,hati, ‘telepung’ etc dikeluarkan. Proses ini haruslah dilakukan dengan berhati-hati kerana jika tersilap langkah, ia bisa membocori perut lembu tersebut. Jika terbocor, keluarlah segala cairan hijau yang mengeluarkan haruman yang kurang menyenangkan.

18. Malas nak cite panjang, bila dah bawak keluar semua, perut itu bersama usus-ususnya dikeluarkan dan diangkut dengan menggunakan kereta labi untuk dibuang di tempat lain.

19. Semua bahagian lain dilapah termasuk kepala lembu tersebut.

20. Daging-daging ditimbang mengikut bahagian yang telah ditetapkan.

RESULTS AND OBSERVATIONS



DISCUSSION

Korban (dipanggil gherban dalam bahasa Terengganu) bermaksud menyembelih binatang ternakan pada hari Aidiladha dan pada hari-hari Tashriq dengan tujuan untuk beribadah. Hukum asal ibadah korban adalah sunat muaakkad (sunat yang sangat dituntut) ke atas orang islam yang baligh serta sempurna akal. Maka, tidak sah dibuat korban bagi orang yang hidup melainkan dengan izinnya dan tidak sah juga dibuat korban bagi orang yang telah mati jika si mati tidak berwasiat untuk berbuat demikian.

Jumhur ulama’ mengatakan ibadah korban adalah sunat ke atas orang yang mampu. Oleh itu, makruh bagi orang yang mampu berkorban tetapi tidak melakukannya. Walau bagaimanapun, jika ditinggalkan tanpa sebarang keuzuran, ia tidak berdosa dan tidak wajib mengqada’nya.

Korban hendaklah dilakukan setelah selesai solat sunat Aidiladha pada hari ke sepuluh Zulhijah hingga jatuh matahari pada 13 Zulhijah. Haiwan yang boleh dikorbankan terdiri daripada binatang ternakan tertentu atau binatang an’am iaitu bagi kambing, biri-biri atau kibash, seekor dijadikan korban untuk seorang, manakala bagi lembu, kerbau dan unta, seekor boleh dijadikan tujuh bahagian korban. Binatang tersebut juga hendaklah cukup umurnya. Jika ia seekor kambing,unta atau lembu, ia mestilah berumur 2 tahun lebih. Jika unta menjadi pilihan, umurnya mestilah melebihi lima tahun. Binatang korban hendaklah sihat, tidak berpenyakit dan selamat daripada kecacatan atau aib yang boleh mengurangkan dagingnya atau bahagian lain yang boleh dimakan.

Sunat bagi orang yang empunya korban memakan sebahagian daripadanya. Firman Allah Taala dalam Surah Al-Hajj, ayat 28 bermaksud: "Dengan yang demikian, makanlah kamu dari (daging) binatang-binatang korban itu dan berilah makan kepada orang-orang yang susah yang fakir miskin." Bagi korban yang diwasiatkan oleh si mati, maka orang yang melaksanakannya tidak boleh memakan daging korban wasiat tersebut dan ia juga tidak boleh dihidangkan kepada orang kaya kecuali hal ini sudah diwasiat sedemikian.

Berdasarkan ayat tadi, para ulama’ berpendapat bahawa selain daripada sunat dimakan, ia juga wajib untuk disedekahkan kepada orang-orang fakir atau miskin yang Islam dalam keadaan mentah lagi basah. Tidak memadai jika daging-daging korban itu dihadiahkan keseluruhannya kepada orang-orang kaya. Begitu juga tidak memadai, jika daging tersebut dimasak kemudian dipanggil orang-orang fakir dan miskin untuk memakannya kerana hak mereka itu bukan pada makan daging tersebut, tetapi memiliki daging berkenaan. Maka tidak tercapailah matlamat korban itu.

Menurut para ulama’, sunat bagi orang yang berkorban membahagikan daging korbannya kepada 3 bahagian. Satu pertiga untuk dimakan, satu pertiga untuk disedekah kepada fakir miskin dan satu pertiga lagi untuk dihadiahkan kepada orang kaya. Namun, yang afdhal adalah disedekahkan semuanya, melainkan dimakannya sedikit sahaja iaitu kadar beberapa suap untuk mengambil berkat daripadanya kerana ini lebih mendekatkan diri kepada taqwa dan jauh daripada sifat mementingkan diri sendiri.

Memberikan daging korban sunat sebagai hadiah kepada orang kaya islam adalah harus. Walau bagaimanapun, hadiah itu setakat untuk dimakan sahaja, bukan untuk tujuan memilikinya. Ini bererti dia tidak boleh menjualnya, membahagikannya atau sebagainya, kecuali mensedekahkan kepada fakir atau miskin.

Berbeza pula dengan fakir miskin, daging yang disedekahkan kepadanya itu menjadi milik mereka dan mereka dibolehkan untuk menjual daging tersebut atau membahagikan kepada orang lain jika mereka mahu.

Antara perkara yang wajib kita tahu ialah tidak sah dan haram menghadiahkan daging korban kepada kafir kerana ia adalah perkara yang berhubung dengan ibadat. Oleh sebab itu, sekiranya ada bahagian daging tersebut yang diberikan kepada bukan Islam, maka wajib diganti dengan daging lain menyamai kadar yang diberikan itu. Selain itu, kepala, kulit, tulang, ekor atau daging binatang korban haram dijadikan upah kepada penyembelih atau petugasnya, tetapi harus diberikan kepadanya atas nama sedekah atau hadiah.

CONCLUSION
Semoga Allah taala menerima amalan korban kita dan segala amalan lain yang telah dan akan kita lakukan.

REFERENCES
Khutbah Jumaat, 27 November 09 di Masjid Sungai Derhaka, Kuala Terengganu.

# methods dan prosedures di atas adalah berdasarkan pengalaman penulis semata-mata. Caranya mungkin berbeza di tempat lain.

# Hukum-hukum berkaitan ibadah korban di atas ditulis berdasarkan khutbah jumaat pada Aidiladha baru-baru ini di Masjid Sungai Derhaka. Teks khutbah tersebut disediakan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Negeri Terengganu. Jika terdapat sebarang kesilapan, sila perbetulkan.

# Kenapa UNGS 4319? Kerana by 3rd semester of 4th year (selepas habis belajar la) kita (brothers) sepatutnya dah tau benda ni semua kerana ia penting untuk kita semua. (sebab tu kredit hour 9..heheh)


~Terima kasih kerana sudi membaca entri terpanjang ini~
.:::Selamat Hari Raya Aidiladha:::.

Kenali personaliti anda !

Assalamualaikum. Cuti mid semester, Ramadhan yang lalu sempat kuisi dengan menghabiskan buku Personality Plus, buah tangan penulis buku terlaris, Florence Littauer. Selepas dipromo oleh seorang sahabat, beliau sudi meminjamkan buku tersebut yang pada pengamatan saya, agak menarik untuk diterokai oleh rakan-rakan sekalian.

Florence Litteur menguraikan empat corak perangai atau sikap manusia. Setiap empat kelas ini diolah dengan begitu mendalam oleh beliau hasil kajian bertahun lamanya. Jika kita memahami setiap pengkelasan ini, tidak mustahil kita dapat memahami sikap sahabat-sahabat kita dengan lebih mendalam dan amat membantu dalam perhubungan seharian.

Golongan pertama ialah Sanguine. Mereka lebih bersikap happy go lucky dan agak disenangi oleh orang lain, malah sentiasa mencuri perhatian apabila berkumpul beramai-ramai. Mereka seringkali berbicara tanpa henti dan sering mengundang tawa sahabat yang lain. Hidup mereka penuh warna-warni dan menjadi penghibur kepada sahabat lain. Namun, golongan ini sedikit pelupa, sukar untuk menumpukan perhatian pada sesuatu pekerjaan, cenderung untuk berfikiran ‘pendek’ dan hidupnya kurang teratur. Mereka kurang menepati masa dan lupa pada perancangan yang telah direncanakan.

Golongan kedua ialah Melancholy. Mereka agak kontra berbanding golongan sanguine. Cenderung kepada sesuatu yang teratur, rapi dan tersusun, golongan ini juga gemar untuk melukis carta atau peta minda dalam setiap tugasannya dan memikirkan segalanya secara mendalam. Dalam sesebuah perbincangan, golongan Sanguine pasti mendominasi perbincangan tersebut dengan petah bicaranya, namun, golongan ini memilih untuk menganalisa, berfikir, mempertimbang dan hanya mendiamkan diri. Jika ada perkara yang diutarakan, pastinya itu adalah hasil dari pemikirannya yang agak mendalam. Namun, mereka agak senang untuk berputus asa dan tewas pada tekanan. Mereka juga terlalu perfectionist dan perlukan masa untuk menghasilkan suatu kerja yang dharapkan (anti last minute).

Golongan ketiga ialah Choleric. Mereka cenderung untuk memerintah dan menyuruh orang lain membuat kerja seperti yang dikehendakinya. Mereka amat benci jika ada 'ahli tidur' dalam kumpulannya. Jika terlibat dalam aktiviti berkumpulan, golongan ini lebih bersikap bossy dan lazimnya, golongan ini akan mengepalai perbincangan tersebut. Mereka sukar untuk menerima pendapat orang lain dan tegas dengan pendirian mereka. Oleh sebab itu, kebanyakan daripada mereka agak kurang disenangi oleh rakan sekeliling. Mereka juga cekap mengerjakan sesuatu perkara dan sangat ‘goal-oriented’. Namun, golongan ini agak sukar untuk mengungkap kata maaf dan takut jika dikawal oleh orang lain. Mereka agak overconfident dan sukar untuk bertenang.

Golongan keempat ialah Phlegmatic. Golongan ini bolehlah saya simpulkan sebagai 'si tenang'. Mereka tidak suka sebarang konflik dan gemar mengalah pada sesuatu perkara. Mereka bersikap neutral dan sukar untuk membuat keputusan. Gemarkan keharmonian, mereka mengambil berat tentang masalah sekeliling dan sering menjadi pendengar masalah sahabat-sahabat mereka. Golongan ini biasanya mempunyai ramai kawan dari pelbagai latar belakang dan fleksibel serta pandai menyesuaikan diri dalam pelbagai keadaan atau situasi. Namun, sikap terlalu bertenang boleh menyebabkan rakan-rakan mereka agak bimbang jika berkerja dengan mereka. Mereka juga agak cuai dan sedikit degil serta kurang motivasi.

Menurut kajian beliau, setiap daripada kita mempunyai kualiti-kualiti di atas. Yang berbeza hanyalah kadarnya. Oleh sebab itu, mungkin juga seseorang itu mempunyai kombinasi mana-mana golongan seperti yang diperincikan di atas. Buku ini juga menghuraikan langkah-langkah untuk mengatasi kelemahan bagi watak masing-masing. Namun perlu diingat, anda haruslah mengenali diri anda dahulu.

Adakah anda dominan di Sanguine yang ceria sepanjang masa? Atau anda seorang yang bossy dan tergolong dalam kumpulan Choleric? Mungkin juga anda selalu play safe dan mengelak sebarang konflik untuk melayakkan anda menjadi Phlegmatic person. Atau anda mungkin lebih bersikap memerhati dan menganalisa seperti melancholic person. Di manakah anda? Satu kuiz disediakan di awal buku ini untuk mengenal pasti siapakah diri anda yang sebenar. Dan anda juga boleh mengklasifikasikan rakan-rakan anda mengikut pengkelasan yang diberikan untuk lebih memahami mereka.

Buku ini agak sukar ditemui di pasaran. Beberapa rangkaian kedai Popular tidak menjual buku ini. Oktober lalu, saya berkesempatan memiliki buku ini ketika singgah di The Borders, Queensbay Mall, Penang walaupun sudah habis membacanya ketika cuti yang lalu. Kini, buku ini available untuk dipinjam. Terima kasih sekali lagi kepada sahabat yang memperkenalkan buku yang agak menarik ini. Jazakillah. Itu sahaja untuk kali ini. Selamat bercuti~

Do understand others by understanding yourself!

Wassalam~

The Story of Palestine

































Hey...WORLD
Did you hear me ???





Maher Zain - Palestine Will be Free
.
Every day we tell each other
That this day will be the last
And tomorrow we all can go home free
And all this will finally end
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

No mother no father to wipe away my tears
That’s why I won’t cry
I feel scared but I won’t show my fears
I keep my head high

Deep in my heart I never have any doubt
That Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

I saw those rockets and bombs shining in the sky
Like drops of rain in the sun’s light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye

What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?

And all those other lies?
I know that I’m only a child
But is your conscience still alive

I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone and every tree
‘Cause no matter what they do
They can never hurt you
Coz your soul will always be free

Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
.
Panjatkan doa walau sebaris kata..
Untuk kebahagiaan mereka di sana..
Wallahu'alam~

Gomo Kelate Gomo



Assalamualaikum. Entri ini ditulis sebaik saja aku pulang dari menonton perlawanan akhir bola sepak Piala Malaysia antara Kelantan dan Negeri Sembilan. Ok cukup untuk intro yang ringkas lagi skema.

Aku takde la follow sangat Piala Malaysia ni. Dah terbiasa tengok match premier league, kalau tengok match Malaysia ni memang sakit ati. Menyeksa jiwa raga. Lagi sakit bila ulasan-ulasan komentetor yang melebih-lebih.

“Percubaan !!! ooouuh…sedikit saja lagi di situ”.. padahal jauh je dari tiang gol.

“Beliau ibarat mascherano Kelantan”…pehal plak nak letak nama-nama player EPL.

Dah la..malas nak sebut banyak-banyak.

Petang tadi, niat di hati ni memang suci murni dan bersemangat waja. ‘Malam ni, aku nak habiskan paling kurang 4 notes dosage design. Match final tu nak tengok live commentary update je kut tenet.’ Pikir balik lepas isyak tadi, baik aku pegi je tengok. Dengar kate fan klate 65,000 memenuhi stadium bukit jalil tu. Mesti hebat ni. Last-last pegi la jugak tengok bersama si raja di kedai puan zuzana. Segan la jugak. Ye la, baru je lepas maghrib tadi kenyang melantak mi goreng lembap ngan Nescafe o ais di sini. Tetiba datang balik tersengih-sengih duduk betul-betul depan tv. Akak tu memang seorang yang memahami pabila dia hanya tanya order minum sahaje.

Camane game? Hancur lebur. Jauh lagi teruk dari game final Sukma 08 yang dimenangi dengan bergaya oleh pasukan Terengganu (hehe..Tu je modal aku ada). Malah, permainan futsal pasukan 4th yr pamasi jauh lebih memikat hati. Pertahanan Kelantan nampaknya sangat gugup. Bila dapat bola je, terus gelabah macam main kotak beracun. Ketiga-tiga gol hasil kesilapan mereka. Fuh. Aku tabik spring kat dua striker Negeri sembilan, Zaquan ngan Hairudin (anak Setiu, Terengganu- dipinjam dari T-Team). Memang bahaya ah. Kompem kalo Rafa tengok, terus nak beli sebab nak pair ngan Ngog bila Torres keluar Liverpool nanti.


Tapi, walaupun hambar di padang, tapi tidak di tempat duduk. Baru 13 minit game, player N9 ni da kene baling-baling bila nak amik corner kick. Adeh, tak paham aku. Bila dah 3-0, memang stadium nampak kosong, kebakaran berlaku sana-sini . Gedebe sungguh. Botol air bersepah tepi padang. Mercun dibaling tak kira atas kepala orang ke, atas padang ke. Sampai berdarah-darah kepala sorang cameraman tu. Gedebe sungguh. Sib baik abang Halim Napi cool je walaupun bolos 3 bijik. Mungkin ketika gol ketiga dibolosi, dia mula memikirkan lembu-lembunya di kampung. Usahawan penternakan ini nampak rileks je walaupun dicop ranking 1st player paling gedebe. Encik Indra Putra plak memang nampak kesian. Walaupun baru dinobatkan penyerang terbaik Malaysia dan the most valuable player, tapi midfield midfield kelantan yang hancur lebur gagal supply hantaran-hantaran baik untuk beliau. Tambah pulak ngan si Aidil Zafuan ngan Shukor Adan kat Centerback. Shukor tu da la maen keras gila. Lagi keras dari classmate aku sorang ni. Cuma tak tau, si Shukor ni sepak tonjol macam bro tu ke tak. Si Aidil Zafuan pulak, tak sampai 30 minit da kena tackle keras. Sib baik tak teruk sangat injured. Kalo tak, aku yakin season depan dia keluar team Negeri Sembilan, pi belakon Samarinda ngan isteri dia, Rita Rudaini.

Hoho..lupe nak cite. Tadi bukan dalam stadium je panas beb. Kat luar pun panas bai. Kat mane? Sini haa. Tempat aku tengok bola tu. Gerai Zuzana tu la. Ade sekumpulan mamat ni, ade rambut karat cacak kat atas, subang besi, dan macam-macam style lagi yang kalo korang tengok kompem nak menangis terharu biru campur ketakutan skit-skit. Tetiba plak mamat sorang tu mengamuk.

"Hooooiiii!!"

"Mu nok gapooo???"

"Mu nok aku, mu mari sini.!!"

"Nok gaduh cakap nok gaduh.!!"

"Isap dadoh, isap dadoh situ ah!!"

Aku blank..Kelantangannya terbau Kelantan. Memang oghe gedebe kelate kot. Diorang duk jauh berdekatan pokok. Laung kat mamat waiter yang tengah kumpul kat sebelah tempat makcik yang konsisten jual kerang ngan ikan bakar dia tu. Tetiba je geng gedebe ni. Rilek ah boh. Nok gocoh gi bukit jalil ah. Nak gaduh ngan waiter zuzana tu buat ape. Kalo pi bukit jalil, bole bakar stadium. Bole masuk TV. Awop mu pun ramai. Bakar monorel ke. Baru ganas bos. Setakat sound waiter zuzana. Hahaha.

Hmm..dah la tu. Besok tengok team merah satu lagi. Mintak mintak team merah yang tu tak main macam team merah tadi. Glory-glory Man United..heheh~ Okeh..Tu je bebelan untuk kali ini. Untuk penutup, ni dia Hadiah untuk Penyokong-Penyokong Red Warriors bertajuk ‘Nangka itu Sedap’..Penawar hati yang duka lara..Sekian.

12.40 pm 7 Nov 09


Nak berenti tapi...



“teeet….teet teet teet”

Gajet biru itu terus berbunyi. Nyala merah gajet itu terlampias di kerut muka pakcik itu. Umurnya 50 an. Muncung mulutnya menghembus sekuat hati udara ke dalam alat pengukur kandungan karbon monoksida itu. Perasaan takut jelas kelihatan di riak wajahnya dek nyala merah terus garang diiringi melodi isyarat yang makin menjadi-jadi.

“Dah habis dah pakcik?”

Dia mengangguk perlahan.

“Banyak sangat ke gas racun dalam paru-paru pakcik,” tanya pakcik itu penuh minat. Sebelum ujian dilakukan, fungsi gajet itu diterang seringkas mungkin. Pengukur karbon monoksida, terhasil dari rokok, mungkin juga dari asap kenderaan,gas ini tak bagus, beracun. Itu antara poin-poin peneranganku.

“20 lebih pakcik. Kalau orang tak hisap rokok, 1 atau dua je. Ni banyak sangat pakcik.” Jelasku ringkas.

“Pakcik memang nak berhenti nak. Tapi tak tahu macam mana. Pakcik ada anak, ada isteri. Pakcik tau benda ni bahaya.”Aku mendengar penuh minat. Pakcik itu jelas ketakutan. Mungkin dek isyarat pCO meter tadi yang agak psyko.

“Takpe pakcik. Nanti saya terang satu persatu kat pakcik camane nak berenti. Bagus la pakcik nak berenti merokok. Yang penting azam tu je. Tadi, mungkin pakcik baru lepas merokok, bacaan alat ni tinggi skit” Jelas aku menenangkannya. Dia mengiyakan agakan aku.

Itulah antara ragam berpuluh-puluh perokok yang datang ke kaunter kaunseling berhenti merokok di Masjid Cenderawasih , sempena program khidmat kesihatan penduduk Cenderawasih 2009, semalam. Program smoking cessation ini diadakan kali kedua setelah kempen bebas rokok di dijalankan dengan jayanya di Festival UIAM Kuantan minggu lepas.

Hasil dua program awal ini, puluhan perokok sudah dirujuk ke pihak yang sepatutnya. Mana-mana yang berkerja dan agak berpendapatan di dirujuk ke farmasi-farmasi yang berdaftar dengan Certified Smoking Cessation Service Provider (CSCSP). Golongan berpendapatan sederhana dirujuk ke klinik kesihatan dan HTAA untuk program rawatan susulan. Sepanjang 3 hari program ini berjalan, aku dapati, perokok-perokok mula sedar tentang bahaya merokok. Cuma mereka kurang arif tentang cara yang sebetulnya, malah ada yang tidak tahu-menahu kewujudan rawatan farmakoterapi untuk berhenti merokok. Sepanjang dua program ini juga, pelbagai ragam dapat dilihat. Ada yang suami isteri merokok, ada bukan perokok tapi satu family perokok, ada yang nak berhenti bila dapat anak perempuan, dan macam-macam lagi.

Program-program berhenti merokok ini adalah antara gerak langkah awal IIUM Green Lung Team (sebelum ni dikenali dengan iPATCH team-IIUM Pharmacy Action in Tobacco Control & Health Team) yang baru sahaja berusia setengah tahun di UIAM ini. Kumpulan yang dinaungi oleh Pusat Racun Negara ini diketuai oleh 4 pelajar termasuk Azwadi, Raja Afiq, Amin Mansor dan saya sendiri yang telah menjalani latihan (Capacity Building Workshop: Creating Tobacco Control Youth Leaders among Undergraduate Students in Malaysian Universities) selama seminggu di PRN Jun lalu.


Penubuhan kumpulan ini melengkapkan impianku untuk menyempurnakan amanah yang diberikan oleh mantan Deputy Dean Students Affairs, Dr Razak Mac lalu ketika aku masih memegang jawatan presiden IPhA.

“Sekarang kita dah ada Natural Medicinal Product Center. Kalau boleh akan datang kita nak buat smoking cessation punye. Kita ada Prof Haniki tapi tak ada man power yang betul-betul boleh tolong. Jadi kalu boleh, IPhA buatlah satu team yang betul-betul expert dalam bidang ni. Kita train betul-betul, so, mana-mana program pasal rokok ni, kita akan hantar diorang. Jadi, kita akan hasilkan students yang aktif dalam tobacco control ni dari tahun ke tahun”

Itu sedikit sebanyak yang aku ingat selepas dipanggil Dr Razak sekitar mac dulu. Sekarang, team ni dah ada dan harap-harap lebih 70 pelajar yang mendaftarkan diri dapat memberikan komitmen masing-masing. Untuk pendedahan pertama di I-Quest lalu, double thumbs up untuk sape-sape yang terlibat. Korang memang ada bakat walaupun baru 1st year dan 2nd year. InsyaAllah, jika tiada masalah, sesiapa yang berkelayakan akan dihantar ke program latihan peringkat nasional kelolaan PRN di Penang, Disember ini. Info lanjut akan diberitahu kemudian. Ok, itu saja untuk kali ini.

Hidup sihat tanpa rokok!
Wassalam~


Appreciation: terima kasih buat semua yang terlibat secara langsung ataupun tidak langsung dalam Smoke Free Campaign, I- Fest di IIUM Kuantan Festival minggu lalu. Juga penghargaan tidak terhingga buat Pusat racun Negara dan sifu-sifu aktivis anti-tobacco kami termasuklah Prof haniki, Puan Su, Puan Haslina, Bro Salihin, Prof Rahmat serta staf-staf PRN yang lain=)

Perjalanan Duka Memburu Al-Qadar


Malam menghampiri jam satu. Adam menutup jendela Yahoo Messengernya. Tangannya mencapai sehelai kain pelekat biru. Derap langkah diatur keluar dari rumah yang sudah gelap itu.Dua bantal kecil dibimbitnya menuju ke sebuah motorsikal tua. Berbekalkan dua bantal kecil dan sehelai kain pelikat, Adam membelah malam sepi itu dengan satu misi, memburu lailatul qadar.

Destinasi pertama, sebuah masjid besar di kampungnya. Kelihatan gelagat beberapa anak-anak muda sekampungnya masih berkumpul berborak kosong. Deruan enjin motorsikal tua itu menghampiri masjid yang terletak tidak jauh dari rumahnya. Sepi, tidak berpenghuni. Dia mengeluh sendirian. Program qiamullai tidak dianjurkan di sini. Matanya tertancap pada sebuah wakaf yang meriah dengan beberapa golongan berumur bermain dam.

Adam meneruskan perjalanan ke masjid seterusnya. Sebuah masjid yang agak terkenal di negeri ini. Perjalanan hampir dua kilometer itu dihidangkan dengan beberapa lagak ngeri pelumba jalanan. Si rempit memeriahkan hujung ramadhan ini dengan aksi-aksi menarik. Adam meluncur laju tanpa topi keledar. Hajat asalnya hanya bermalam di masjid kampungnya, lantas topi keledar dilupakan begitu sahaja.

Sesampainya di masjid serba putih itu, sekali lagi dia dipalit rasa kecewa. Berkunci. Sunyi sepi. Masjid yang begitu besar ini tidak dimeriahkan dengan aktiviti malam di penghujung ramadhan ini. Ramadhan masih bersisa kurang tiga hari. Dia termenung sendirian. Otaknya ligat menyelongkar masjid-masjid yang berpotensi untuk dijadikan tempat iktikaf. Cahaya biru mula memancar di langit gelap.

Motorsikal itu dipacu tanpa hala tuju. Mata Adam menggelintar kiri dan kanan, mencari masjid atau surau yang berpenghuni, mencari tempat di mana program qiamullai dianjurkan, sepertimana yang dinikmatinya di Kuantan. Ketika pantas melintasi sebuah pasar, kelibat seekor anak kucing di birai jalan memberhentikan motorsikalnya. Dia kembali ke tempat anak kucing itu. Kelihatan seorang wanita tua dengan lagak kurang siuman mencangkung tidak jauh dari anak kucing itu. Matanya merenung tajam makhluk comel itu. Adam membatalkan hasrat untuk mengalihkan kucing putih itu. Misinya diteruskan untuk mencari tempat beriktikaf.

Sepanjang perjalanannya, kebanyakan masjid dan surau yang ditemui tidak berpenghuni, tertutup rapat. Yang meriah hanyalah kedai-kedai makan yang menjadi tempat berkumpul peminat-peminat bola sepak. Malam ini, berlangsung perlawanan bola sepak antara dua gergasi iaitu Inter Milan menentang Barcelona. Terdapat juga golongan-golongan tua yang masih berkumpul di wakaf-wakaf bermain dam. Golongan mat rempit juga tidak kurang hebatnya. Oh, meriahnya penghujung Ramadhan di sini.

Cahaya biru berterusan menyala-nyala di atas sana. Tidak lama selepas itu, hujan turun dengan lebatnya. Adam basah kuyup. Peluru-peluru titis hujan menghentam bebola matanya. Makin laju motorsikal dipacu, makin pedih matanya dibidik. Dia berteduh sebentar di sebuah surau yang cantik. Beberapa buah motorsikal dan kereta diparkir di luar surau. Di dalamnya, kelihatan dua saf jemaah yang hampir kesemuanya berjubah putih sedang mendirikan solat sunat tahajjud. Namun, program di surau ini hampir berakhir. Mereka tidur setelah jam 10 kerana program tersebut bermula jam 12 dan berakhir jam dua. Adam sekali lagi dipalit duka.

Setelah hujan sedikit reda, dia meluncur laju pulang ke rumah. Waktu menghampiri jam dua setengah. Dia tiba di rumah. Kesejukan. Dua bantal kecilnya bersama sehelai kain pelekat basah kuyup. Sangat kecewa. Impiannya untuk bermalam beriktikaf di masjid pada setiap malam ganjil di penghujung ramadhan ini, terkubur di sini. Dia terlelap tika tersandar keletihan di katilnya. Sebaik tersedar dari tidur, jam sudah menunjukkan angka lima. Sedih. Ya Allah, kurniakanlah Lailatul Qadar buatnya. Ameen.

* * * * *

Sabda Nabi Muhammad SAW

Allah Subhanahu Wataa’la turun setiap malam ke langit dunia ketika masih berbaki 1/3 malam yang akhir. Allah berfirman, sesiapa berdoa kepada-Ku, pasti Aku makbulkannya, sesiapa meminta kepada-Ku, pasti Aku memberinya, sesiapa mohon ampun kepada-Ku, pasti Aku ampuninya

Sahih Bukhari, Kitab At-Tahajjud, No 1145

Sesungguhnya kami telah menurunkannya (Al-Quran) pada malam Al Qadar. Dan tahukah kamu apakah malam Al Qadar itu? Malam Al Qadar itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu, turun para malaikat dan ruh (Jibril) dengan izin Tuhannya untuk mengatur semua urusan. Sejahteralah (malam itu) sampai terbit fajar.

Surah Al-Qadr (1-5)

Alhamdulillah, Terima kasih~


Alhamdulillah. Karya amatur, Sebening Fajar Lanau mendapat tempat kedua dalam pertandingan cerpen Islamic Media Award Competition 2009. Majlis penyampaian hadiah berlangsung di Hotel Putra Kuala Lumpur petang kelmarin (petang sabtu). Walaupun pada mulanya agak keberatan untuk ke sana, tapi atas beberapa nasihat, aku nekad mencari tiket ke Kuala Lumpur pada pagi sabtu tu. Alhamdulillah, ngam ngam sampai pukul 2 petang, awal setengah jam sebelum majlis berlangsung.


Sebenarnya, majlis itu merupakan majlis Hi Tea media bersama organisasi penganjur terbabit. Agak ramai jugak wakil media datang termasuklah wakil dari Utusan Malaysia, The Star, Harakah, malaysiakini, IKIM, Sinar harian, nasyid.com, karangkraf dan beberapa wakil media lain yang agak kurang popular. Difahamkan penganjur juga menjemput TV3 dan RTM, tapi tak datang.

Keseorangan membawa diri di Kuala Lumpur, aku pada mulanya agak kekok bila masuk dalam majlis tu. Apatah lagi 98% daripada hadirin merupakan ahli organisasi penganjur terbabit. Tapi, taknak la jadi kera sumbang kan. Pergi la jugak tegur diorang, dan sememangnya mereka sangat-sangat peramah. Depa layan macam da lama dah kenal. Heheh. Dari orang besar sampai la ke ahli biasa, semua bersilih-ganti bertaaruf dengan aku. Upacara penyampaian hadiah berlangsung lancar, dan hadiah disampaikan oleh presiden organisasi terbabit. Bagus orangnya. Really like the way he gave his speech.
.


Emm. Karya aku dapat nombor 2, tewas di tangan karya bertajuk Untukmu yang sudah bertahun-tahun meletup di website iLuvIslam.com. Tahniah umairzulkefli (gambar) atas kemenangan anda. Rasa puas hati jugak kalah di tangan penulis yang bukan sembarangan orang. Beliau merupakan penulis jemputan iluvislam.com. Patut la macam familiar je namanya. Karya Untukmu tu pun, aku dah baca dah 2 tahun lepas kot, kalau tak silap.


Sebenarnya, aku tak berapa konfiden sangat dengan Sebening Fajar Lanau ni. Dalam entry form tertulis max word not more than 2000 words. Layan punye layan menulis cerita, last last sampai 2500+. So, untuk melayakkan penyertaan, terpaksa ubah sikit gaya penceritaan yang memerlukan pembaca berfikir sikit tentang flow cerita tu. Hasilnya, mood penceritaan sedikit berubah , sebab tu aku tak berapa konfiden sangat. Yang dipost kat bawah tu karya yang sebelum diedit. Nanti aku post karya yang dihantar ke IMAC tu. Hehe.


Okeh, untuk sesi penghargaan, saya di sini ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam pembikinan cerita ni. Antara yang terlibat termasuklah :


MMR:
Tq bagitau pasal pertandingan ni. Ingat nak masuk semua pertandingan (multimedia,photoshop n cerpen) tapi tak sempat.

MI, SH:
Terima kasih atas kesudian berkongsi cerita tentang pengalaman kita di Pos Pantos aritu. Really appreciate that.

AK:
Thanks kerana sudi jadi pembaca untuk process clinical trial cerita ni. Haha. Saja nak test leh paham ke tak cerita ni kalau disusun sedemikian rupa.

‘cikgu’ :
A very big thank to u for everything. Tanpa kamu, karya ini tak ke mana. Hehe. Saya budak baru belajar. Terima kasih atas setiap tunjuk ajar yang diberikan =)
........
Juga untuk semua yang sudi membaca.
Jazakumullahu khairan kathiira fiddunia wal akhirah

Madah bukan untuk bermegah,
Jauh sekali dambakan hadiah,
Indah bingkisan pencetus islah,
Buat tatapan sahabat bertuah.
.
Wassalam~

Sebening Fajar Lanau


Sebening Fajar Lanau

.......Ikhwan mendongak melihat langit gelap yang ditaburi bintang beraneka citra. Cecair jernih yang lama bertakung meleleh jatuh dari tubir matanya yang lesu tatkala mengenangkan belenggu yang merantai nasib tanah tumpah darahnya itu. Disekanya perlahan-lahan air itu. Dadanya bergerak turun naik. Anak muda ini baru mencecah 22 tahun, namun takdir memilihnya untuk menghadapi ujian seberat ini. Dia menyandarkan badannya pada pohon tua di belakangnya yang masih gagah berdiri saban hari di hadapan musolla usang itu.

.......Garis-garis samar cahaya bulan yang menyorot masuk melalui celah-celah bukaan daun tingkap bangunan jingga itu menyuramkan hatinya. Ikhwan merenung jauh ke dalam ruang bangunan itu. Matanya dibidikkan tepat ke arah tongkat panjang diselaputi sawang yang diam bersandar pada sudut ruang beralaskan karpet hijau itu. Renungan itu mengheret fikirannya jauh menjejaki ruang masa lalu yang dilimpahi keberkatan. Jelas tergambar di depan mata hatinya tika saf-saf musolla ini dipenuhi dengan barisan hamba, sujud pada Penciptanya. Terbayang suatu tika dahulu, tongkat itu digenggam erat Ustaz Khalid tatkala khutbah taaruf Islam diterangkan satu persatu, semudah mungkin. Penduduk Pos Lanau mendengar penuh minat, penuh semangat, bagai anak-anak kecil. Ada yang terlopong penuh kagum, ada yang menggaru kepala, ada yang tersenyum sendirian. Sungguh makmur dan aman sekali musolla itu. Sejuk di mata, tenang di hati. Tempat yang menjadi saksi hampir 80 orang penduduk kampung ini menerima agama fitrahnya setelah bertahun lama hanyut tiada panduan.

.........Lamunannya dikejutkan dengan suara hilaian monyet nun jauh di perut rimba. Musolla itu kembali kelam. Kelam seperti kelmarin dan hari-hari sebelumnya.

.......Pagi itu bermula ceria dengan kicau merdu unggas hutan. Mentari mula menampakkan sinarnya di celah kehijauan rimbunan pagar rimba. Jauh dari hiruk-pikuk kota. Penduduk orang asli Pos Lanau seperti biasa setia dengan rutin harian mereka bercucuk tanam di kebun masing-masing. Hanya sekangkang kera luasnya. Angin lembut menyapa setiap titik keringat sulung mereka, segar dan mendamaikan. Tatkala pemimpin-pemimpin sibuk bermain politik, mereka gigih mencari sesuap nasi. Dan di kala sesetengah orang agama sibuk bertelingkah dek perselisihan khilaf dan pendapat, insan-insan bernama mu’allaf ini pula begitu mendambakan ilmu-ilmu mereka, dahagakan bimbangan seorang muallim yang bisa memimpin tangan mereka menuju ke arah kehidupan yang sebenar.

........Sejak pemergian Ustaz Khalid tiga tahun yang lalu, penduduk kampung ini mula kembali terkapai-kapai dalam arus kejahilan duniawi. Bagaikan bahtera tanpa kemudi, mereka berpaling semula kepada kehidupan lama yang menyimpang jauh daripada agama fitrah mereka. Mereka seakan lupa bahawa mereka kini beragama Islam. Mereka lupa akan Al-Quran dan As-Sunnah. Segala ajaran Ustaz Khalid bagaikan hilang dibawa pergi bersamanya, lenyap dari benak dan hati mereka. Tinggallah Ikhwan keseorangan menegakkan Islam di tanah kecil ini. Dia tidak punya siapa. Ibubapanya sudah lama meninggal dunia tanpa sinaran aqidah.. Ikhwan melafazkan syahadah bersama-sama penduduk yang lain dalam sebuah program anjuran Jabatan Agama Islam Negeri.

.......“Sekarang, Ikhwan pilih mana satu. Akak takkan berganjak dari pendirian akak!” Gertak Kak Dian lantas memalingkan mukanya membelakangi adik tunggalnya itu. Dia mendengus kuat. Dia begitu berang dengan permintaan adik tunggalnya itu untuk memeluk Islam. Namun, Ikhwan tetap dengan pilihannya.

“Kalau nak sangat masuk Islam, kau jangan tegur akak lagi!”

.......Ayat itu acap kali terngiang-ngiang di ruang telinganya, seakan diulang-ulang oleh pita rakaman. Dia kini hidup sebatang kara di rumah peninggalan ibu bapanya. Tatkala dia termanggu sendirian di rumah usang itu, beberapa biji batu kecil singgah di kakinya. Ashirin, Iqbal dan Zabidin gelak sakan. Tiga sekawan ini sememangnya terkenal dengan kenakalan mereka. Dia sering menjadi mangsa mereka. Terkadang panggilan gila singgah di telinganya. Sikapnya yang sering menyendiri dijadikan bahan ketawa kanak-kanak itu.

.......“Gila! Duduk sorang tak ada kawan !” pekik Ashirin disambut dengan hilai tawa dua rakan sepermainannya itu. Dia merupakan anak ketua kampung, Pak Sahak yang paling berada di kalangan penduduk di situ. Pak Sahak mempunyai dua bidang ladang getah yang berekar-ekar luasnya. Namun, dia terkenal dengan tabiatnya yang suka bermain judi. Ikhwan telah beberapa kali cuba menasihati, namun herdikan hina pula buahnya.

“Kau masuk Islam sama dengan aku, sama dengan orang lain. Tak payah nak tunjuk pandai kat sini. Aku tau apa aku buat. Mak bapak tak ada, kakak pula tak mengaku adik ! “

.......Maki hamun, caci hina sudah terlalu biasa singgah di telinga Ikhwan. Kadangkala, dia terasa terpulau oleh penduduk kampungnya sendiri. Rakan-rakan seusia dengannya sering mengelak bertemu dengannya. Mungkin muak ditegur, jemu dan jelak diberitahu apa yang betul. Masakan tidak, arak, judi dan pergaulan bebas semakin membarah di kampung itu. Kehadiran seorang benggali sebagai pembekal arak belakangan ini memburukkan keadaan. Bertopengkan penjual pakaian, lelaki berjanggut lebat itu menangguk di air keruh, mengambil untung dek kejahilan penduduk kampung ini. Kehadirannya dialu-alukan dan wang hasil tanaman yang sepatutnya dibelanjakan untuk keluarga seringkali dibazirkan untuk air syaitan itu. Arak itu menjadi juadah untuk aktiviti judi yang rancak berlangsung setiap malam di wakaf utama kampung itu. Kerapkali Ikhwan menegur, tapi semuanya bagi mencurah air ke daun keladi. Malah dia dimaki sekesat-kesatnya.

.......Fikiran Ikhwan disapa sirah nabi junjungan yang dibacakan Ustaz Rosdi jumaat lepas. Rasulullah dibaling batu ketika berdakwah di Thaif, diancam bunuh, dituduh ahli sihir dan bermacam lagi.

“Ah, apalah sangat dugaanku ini,” getus hatinya.

.......Setiap jumaat, Ikhwan akan merendah belantara berjalan berkilometer-kilometer jaraknya ke Masjid At-Taqwa yang terletak di Pekan Selampit untuk solat jumaat. Tiada jemaah solat didirikan di tempatnya. Biasanya, dia akan pulang selepas solat asar kerana mengikuti kuliah jumaat yang disampaikan Ustaz Rosdi usai solat jumaat. Banyak ilmu agama yang dipelajarinya dalam kuliah itu. Tinggi harapannya untuk menerbitkan kembali sinar aqidah di kampung yang amat disayanginya itu Namun, usahanya hingga kini masih gagal membuahkan hasil. Hati mereka sekeras batu, sekelam malam.

*....... *....... *

.......Ikhwan menghadapkan mukanya ke langit. Terpampang panorama yang sangat indah ciptaan yang Maha Kuasa. Sekumpulan unggas terbang berkumpulan. Burung ketitir. Si ketua beralih ke belakang, memberi laluan sahabat di sisi mengambil tempat mengemudi kawanan berbentuk segitiga itu. Barangkali kawanan ini terbang pulang setelah mencari rezeki untuk zuriat mereka di bumi Tuhan ini. Gugusan awan yang berarak dari tenggara menyuramkan suasana, beransur mendung membawa petanda bahawa sebentar lagi bumi bakal disirami hujan. Namun, Ikhwan tidak bercadang untuk berganjak walau sedikitpun, masih lagi berteleku di bawah sepohon medang yang rendang.

.......Dia meraba-raba poket kanan seluar denimnya yang lusuh itu. Kertas itu masih di situ, terjemah akalnya setelah perut jarinya menekan-nekan poketnya itu. Terdetik hatinya mahu menatap warkah tersebut, untuk ke seratus kali barangkali. Lantas tangannya spontan mengeluarkan kertas itu. Kesan lipatan hampir merosakkan helaian diari yang sudah kekuningan itu.

.......“Grooom!! Ngauman guruh di langit memecah keheningan. Ikhwan tersentak. Hujan sudah mula menyirami permukaan bumi. Dia meninjau sekeliling, mencari kawasan untuk berteduh.

.......Tiba tiba, matanya tertancap ke arah sebuah pondok buruk berdekatan jeti usang berakit buluh, tidak jauh dari situ. Dia berlari-lari anak ke arah pondok itu, dengan badan sedikit dibongkokkan agar warkah dalam genggamannya tidak dibasahi titisan hujan yang kian hebat membasahi bumi. Setibanya di pondok itu, dia mengelap manik-manik peluhnya yang sudah bercampur dengan titisan hujan. Nafas dihela sedalam mungkin. Terasa seakan-akan satu beban diluahkan bersama hembusan nafasnya.

.......Pandangannya dijatuhkan ke tengah sungai yang sedang bergelora. Ditatapnya arus deras yang bekejar-kejaran itu. Tiba-tiba sahaja di hatinya timbul satu perasaan kurang senang. Ada sesuatu yang mengganggu. Hatinya kuat mengatakan bahawa sesuatu yang buruk berlaku. Bola matanya menggelintar segenap susuk sungai itu. Satu kelibat yang aneh menjelma di ruang penglihatan. Imbas kelibat aneh itu meragukan hati Ikhwan, tetapi amat diyakini matanya. Sepasang tangan kecil tenggelam timbul di tengah-tengah amukan Sungai Jepah itu. Dia terlopong. Dikecilkan bukaan sudut mata supaya menumpu pada susuk tersebut, seorang budak. Budak yang amat dikenalinya. Kotak fikirannya ligat menterjemah gambaran yang dilihat.

Ashirin!

.......Kakinya dihayun selaju mungkin ke tebing sungai. Setibanya di situ, ditunjalnya tepian tebing sekuat hati, melayangkan badannya menerobos perut sungai yang sedang mengganas itu. Kudrat tenaganya tidak cukup kuat untuk melawan hukum alam. Air kepala sungai yang lazimnya datang secara tiba-tiba dari kawasan hulu, sememangnya menggerunkan sesiapa sahaja. Hujan lebat di hulu sungai di luar pengetahuan mereka membawa gerombolan arus yang maha dahsyat ke sungai yang membelah kampung itu.

.......Ikhwan mengerah kudratnya semaksimum mungkin, melawan arus. Tangan kirinya mampu mencapai bahu kecil Ashirin, namun tidak berupaya untuk menariknya. Lidahnya sedari tadi menyebut kalimah Allah, Allah, Allah. Kepalanya dihentak-hentak batang-batang kayu yang hanyut dibawa arus. Darah merah mengalir laju di dahinya. Namun, kesakitan itu sedikitpun tidak dirasainya. Dicubanya berkali-kali dan dengan kuasaNya, dia berjaya menarik anak tersebut ke tepian. Kalimah Alhamdulillah terlahir tatkala melihat budak itu merangkak naik ke tebing.

.......Tangan Ikhwan masih gagah menggenggam banir pohon di tepi sungai itu, menunggu giliran untuk naik ke tebing. Tiba-tiba, segerombolan arus gergasi menerjahnya dari belakang. Dalam sekelip mata sahaja susuk tubuh Ikhwan hilang daripada pandangan Ashirin yang sedang menggigil ketakutan di atas tebing. Ya Allah. Hanya ungkapan ini sahaja yang kedengaran lalu suara itu tenggelam hanyut bersama deru arus sungai.

*....... *....... *
.......Sekujur badan terbaring kaku di ruang tengah rumah usang itu. Riak wajah yang tenang dan mendamaikan. Kak Dian bersandar di suatu sudut, menangis teresak-esak. Dua anak kecilnya merengek di tepinya, tidak memahami apa yang terjadi. Tidak faham erti kematian, jauh lagi untuk memahami kehilangan sebutir permata dakwah yang selama ini menyinari kampung yang semakin gelap dengan suram jahiliah.

.......Di suatu sudut lagi, sekumpulan lelaki berbincang mengenai sesuatu. Semuanya tertumpu pada sekeping kertas yang dipegang Pak Sahak. Matanya membengkak. Keletihan dan penuh penyesalan. Letih kerana semalaman tidak tidur mengikuti operasi mencari mayat Ikhwan setelah diberitahu anaknya. Sesal kerana tidak menyangka bahawa orang yang diherdik, dicaci dan dihinanya selama ini sanggup mengorbankan nyawa demi menyelamatkan anak tunggalnya itu. Hatinya begitu tersentuh melihat mayat Ikhwan yang masih sempurna dan tidak kembung walaupun semalaman dihanyutkan arus. Inilah tanda kekuasaan Allah yang Maha Penyayang, melindungi hambaNya yang selama ini berkorban jiwa dan raga menegakkan agamaNya di bumi Lanau ini.

.......Matanya yang membengkak cuba menatap warkah yang diambil dari poket seluar Ikhwan ketika mayatnya ditemui awal pagi tadi. Beberapa penduduk berbincang sesama sendiri. Mujurlah dakwat yang sudah mengembang itu masih jelas tulisannya.

.......“Assalamualaikum…

.......Kepada sesiapa yang menemui warkah wasiat ini, tolonglah sempurnakannya. Andai
aku sudah pergi mengadap Ilahi, uruskanlah jasadku mengikut syariat Islam. Mandikanlah daku, kapankanlah diriku, sembahyangkanlah jenazahku, dan tanamkanlah jasadku mengikut cara Islam. Aku sentiasa mendoakan agar kampung kita ini akan kembali disinari aqidah Islamiah. Segala salah kalian kepadaku sudah kumaafkan. Semoga kalian semua sentiasa berada dalam lindungan rahmatNya.

Ikhwan


.......Air mata Pak Sahak mengalir. Kata-kata itu benar-benar menusuk sanubarinya. Sebagai pemimpin kampung itu, dia bertanggungjawab atas segala kerosakan yang berlaku. Dia tersandar ke tiang utama rumah tersebut. Kertas itu masih dalam genggamannya. Setelah diseka titis jernih yang menitis di pipi, dia mengensot ke arah Kak Dian yang masih berduka di penjuru rumah. Selepas berbisik beberapa ketika, dia bingkas mengatur langkah ke sebuah bilik betul-betul di depan ruang utama.

.......Sebaik pintu kayu itu dikuak, bebola matanya meliar meneroka segenap penjuru kamar kecil itu. Kelihatan beberapa kalimah zikrullah yang tertampal di dinding. Langkah disusun perlahan menuju ke sebuah meja kecil yang sedikit berselerak. Beberapa buah buku agama tersusun rapi di birai meja buruk itu. Matanya tertarik pada sebuah buku bertajuk ‘Pengurusan Jenazah Dalam Islam’. Diangkatnya buku itu perlahan-lahan lantas memperlihatkan sebuah diari kecil di bawahnya. Naluri ingin tahu mendesaknya membelek diari kecil itu dalam tempo yang agak gopoh. Tidak semena-mena air mata sesalnya menitis lagi.

.......Segala yang dilalui Ikhwan tertulis di dalam diari berwarna kuning itu. Segala herdikan, cacian mahupun perancangan dakwahnya dicatat rapi. Mata Pak Sahak terpaku pada satu halaman.


.......19 April 2005

.......Aku dihina lagi oleh Pak Sahak. Usahaku masih tidak berhasil. Bukakanlah pintu hatinya Ya Allah. Hentikanlah amalan judinya itu. Macam mana kampung ni nak berubah kalau pemimpinnya masih hanyut dengan dosanya. Dia sedikitpun tidak rasa bersalah Ya Allah, malah dibangga-banggakannya pula. Berikanlah cahaya hidayah untuknya Ya Allah, dan juga untuk sekalian penduduk kampung ini.

.......
Air mata Pak Sahak makin melaju. Tangannya semakin longlai membelek diari itu. Sekali lagi tangannya terhenti pada tempat yang terkoyak satu halaman. Dibacanya catatan yang tertulis di sebelah halaman yang hilang itu.

.......Panasnya cuaca hari ini. Alhamdulillah, sempat juga aku solat jumaat di Masjid At-Taqwa. Hari ini Ustaz Rosdi berbicara tentang pengurusan jenazah. Ya Allah, apa yang akan terjadi pada diriku setelah aku mati nanti. Siapa yang akan uruskan jenazahku. Penduduk kampungku yang makin menyimpang jauh tidak mungkin boleh uruskan jenazahku secara Islam. Sembahyang fardu pun sudah lupa cara mengerjakannya, mana mungkin mereka tahu cara menguruskan jenazah.

.......Helaian seterusnya hilang, seakan dikoyak. Pak Sahak berteka-teki di dalam kepala. Dia memandang pada helaian wasiat Ikhwan yang renyuk dalam genggamannya. Dipadankan kertas itu pada kesan koyakan halaman diari tersebut. Ya. Inilah halaman yang hilang itu. Helai kertas yang sentiasa dibawa ke mana-mana oleh Ikhwan. Warkah yang tersemat setia di poket seluarnya sejak berbulan lalu, sebagai persediaan menghadapi mati, agar hidupnya berakhir secara Islam, sepertimana muslimin yang lain.

.......Pak Sahak tersentak dengan bunyi keriut lantai buluh di belakangnya. Kak Dian yang tercegat lemah kemudian mendepani Pak Sahak. Diari kecil itu berpindah tangan. Kak Dian membelek. Luruh hatinya melihat setiap halaman diari itu tertulis suatu ayat di bawahnya. Ayat-ayat sama yang diulang-ulang dalam pelbagai bentuk tulisan.

.......“Ya Allah. Berikanlah hidayah buat Kak Dian. Bukakanlah pintu hatinya untuk menerima agamaMu Ya Allah. Aku tidak sanggup melihat dirinya mati kekufuran menempah nerakaMu Ya Allah. Ikhwan sayang akak. Ikhwan sayang akak sangat-sangat”.

* .......* .......*

.......Tiga buah beg besar tersedia di birai tangga. Bilal Zain melaungkan azan. Beberapa orang penduduk kampung berkumpul di hadapan rumah ketua kampung itu. Haji Sahak tunduk tenang. Ya, beliau sudah bergelar haji dua tahun yang lalu. Kini beliau melakukannya sekali lagi, bukan untuk dirinya. Kali ini untuk Muhammad Ikhwan bin Abdullah, permata dakwah yang sudah pergi mengadapNya empat tahun yang lalu. Haji Sahak bertekad untuk melakukan haji buat Ikhwan setelah menyedari hajat arwah yang tidak kesampaian itu, tertulis di dalam diarinya. Melalui Program Haji untuk Orang Asli, status penduduk asli melayakkan Haji Sahak tidak perlu menunggu giliran untuk menunaikan haji.

.......Kak Dian turut berada di situ. Sesekali mengerling jam tangannya. Menyedari jam 12 makin menghampiri, dia mengatur derap langkahnya deras menuju ke arah sebuah bangunan jingga tidak jauh dari rumah Haji Sahak. Setibanya di situ, kedengaran suara kanak-kanak membaca doa beramai-ramai. Sebaik sahaja pintu dibuka cikgunya, kelihatan kanak-kanak tadi berlari kegirangan berlumba pulang ke rumah. Kak Dian tersentak dengan terpaan anak sulungnya itu. Kedua-dua mereka mengukir senyuman lalu dipimpin anak kesayangannya itu pulang. Langkah Kak Dian terhenti seketika. Matanya tersenyum melihat papan tanda di depan bangunan itu.

“MADRASAH NUR IKHWAN”


* .......* .......*




10.57 malam
Isnin, 13 Julai 2009

Karya amatur nukilan:
Mohd Syafiq Bin Yusof


Untuk:
Islamic Media Award Competition 2009



Jazakumullahu khairan kathiira..=)

Bela Tarantula ke?


“Sebulan beb bersarang labah2 kat situ, siap spesis tarantula lagik..hanoi ke mana..ha long bay ke mana..”

Petikan sinis daripada komen si kunangsepi (Hendy Putra) dalam Facebook setelah berminggu lamanya dihidang omongan retorik aku untuk mengupdate ceritera sang kuchalana. Haha. Bulan June berakhir tanpa sebarang entry,bukan bermaksud sepi tanpa aktiviti. Nah, berderet tentatif hidupku bulan lepas.

2 - 7 June = Jelajah Ho Chi Minh, Vietnam
8 June = Pharmaceutical Care Workshop di IIUM Kuantan
9 – 13 June = Jelajah Melaka & Kuala Lumpur
14 – 21 June = Community Posting di Lim Medical Supplies
22- 26 June = Pharmacist & Tobacco Control Training di Pusat Racun Negara
26 – 1 July = Asia Pacific Pharmaceutical Symposium 2009 di Penang
2 July = Jelajah Penang
4 – 5 July = H1N1 : Isolation Ward, Hospital Sultanah Nur Zahirah
6 – 11 July = H1N1 : Home Quarantine

InsyaAllah, jika diizinkanNya, lepas ni akan diupdate ceritera sang kuchalana dari semasa ke semasa. Nantikan karya sulung daripada saya sepanjang berada di IIUM Kuantan setelah sekian lama tidak menulis cerpen. Karya amatur berjudul Sebening Fajar Lanau ditulis berdasarkan cerita dan pengalaman penduduk orang asli Pos Pantos yang diceritakan kepada saya ketika menjalankan Modul Dakwah bersama-sama mereka di COHSAS Mei lalu. Apa yang disampaikan, saya untaikan menjadi sebuah cereka yang diharap dapat memberikan pengiktibaran sedikit sebanyak kepada kita semua. Selamat membaca. Terima kasih~

Hari Ibu: Kenapa mesti 10 Mei?


Menghargai kasih ibu bukan pada 10 Mei sahaja !

Oleh
Nik Salida Suhaila Nik Saleh
Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-undang
Universiti Sains Islam Malaysia (Usim)

Memilih tarikh Saidatina Khadijah wafat lebih mulia bagi umat Islam

TANGGAL 10 Mei lalu, ramai meraikan Hari Ibu, tetapi mungkin masih ada yang tidak tahu mengapa ia disambut pada hari itu dan bagaimana sambutan bermula. Sambutan kebesaran yang dikatakan bermula pada zaman Mesir purba untuk memberi penghormatan kepada Dewi Isis, atau Dewi Cybele di Rom, atau Dewi Rhea di Greek. Di Eropah pula sambutan 'Mother Church' diraikan bagi menghargai gereja kerana pembaptisan.

Sehinggalah sambutan Hari Ibu akhirnya diiktiraf seluruh dunia pada hari Ahad minggu kedua bulan Mei setiap tahun sempena memperingati wanita bernama Anna Reeves Jarvis, kematiannya menyebabkan anak perempuannya, Anna M Jarvis memulakan kempennya mewujudkan sambutan Hari Ibu secara rasmi. Dalam petisyennya kepada gereja di mana ibunya berkhidmat sebagai tenaga pengajar setiap hari Ahad, permintaannya untuk memilih tarikh 10 Mei 1908 sebagai Hari Ibu dimakbulkan dan sambutan dibuat secara rasmi di West Virginia walaupun Hari Ibu sudah diraikan masyarakat beragama Kristian seawal 1840.

Tarikh yang sama jugalah pada setiap tahun kita meraikannya untuk menghargai ibu. Bukan mentakwilkan keperluan meraikan ibu, tetapi menggembirakan mereka tarikh sama Anna M Jarvis memperingati ibunya yang menghambakan diri kepada gereja sehingga akhir hayatnya bagaikan satu sindiran kepada umat Islam yang sepatutnya mengingati, menghargai dan mendoakan ibu setiap hari atau sekurang-kurangnya bukan pada tarikh itu.

Andainya kita boleh memilih tarikh untuk mengingati ibu yang sudah pergi, alangkah indah jika hari terakhir Saidatina Khadijah di dunia ini diingati untuk disedekahkan Al-Fatihah dan doa, supaya seluruh ibu turut diingati. Bagaimanapun, terpulanglah kepada anak untuk memikirkan cara menghargai ibu, tetapi yang paling utama buat seorang ibu ialah doa anaknya. Doa begitu sinonim dengan hajat untuk mendapatkan sesuatu diingini. Doa juga permohonan kepada Allah supaya diberi perlindungan daripada malapetaka dan bala bencana.

Lazimnya manusia berdoa apabila sudah berusaha dan berikhtiar, ada juga yang berdoa tanpa melakukan apa-apa. Allah memerintahkan hamba-Nya supaya sentiasa meminta dan memohon sesuatu dari-Nya, pemilik segala perbendaharaan di dunia dan akhirat. Allah berfirman bermaksud: "Dan Tuhan kamu berfirman: Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku memperkenankan doa permohonan kamu." (Surah Al-Mu'min, ayat 60)

Sebagai seorang anak, tentulah doa untuk ibu menjadi ulam bicaranya dengan Ilahi setiap waktu menghadapnya. Biarpun ibu tidak mengetahuinya, itu tidak pernah menjadi halangan untuk anak meminta yang terbaik dari Allah supaya ibu sentiasa bahagia, diberi keberkatan dan kerahmatan, juga digolongkan bersama orang solehah di akhirat kelak. Perlu diingat, tiada siapa paling bermakna doanya kepada ibu melainkan anak. Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Apabila anak Adam wafat, putuslah amalnya kecuali tiga iaitu sedekah jariah, pengajaran dan penyebaran ilmu yang dimanfaatkannya untuk orang lain, dan anak yang mendoakannya." (Hadis Riwayat Muslim)

Banyak peristiwa malang berlaku hari ini kepada anak dilahirkan tanpa disengaja. Mereka akhirnya dibuang merata, tiada kasih dan simpati tertumpah. Apapun yang berlaku dan bagaimana latar belakang kisahnya, setiap anak harus menyebut nama ibunya dalam doa, paling tidak mohonlah dosa mereka diampunkan. Terakam dalam surah Ibrahim bermaksud: "Ya Tuhan kami, ampunkanlah aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang mukmin pada hari terjadinya hisab (hari kiamat)." (Surah Ibrahim, ayat 4)

Anak yang sedari kecil dikasihi dan dilimpahkan sepenuh kasih sayang, mohonlah: "Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua mendidik aku waktu kecil." (Surah al-Israa, ayat 24) Sesungguhnya doa membuktikan bahawa kita makhluk yang hina dan lemah serta sentiasa mengharapkan pertolongan Allah. Walaupun di dunia ini kita memiliki ibu yang penyayang, mereka akan pergi juga apabila sampai waktunya. Sebaik-baik doa untuk ibu adalah ditadahkan oleh anak dicintai Allah, memelihara makan minum dan pakainya, tidak mengabaikan tanggungjawab menyeru amar makruf dan nahi mungkar sesama manusia, sentiasa bertaubat, positif dan bersangka baik serta bersungguh-sungguh.

Berdoalah untuk ibu, supaya mereka gembira menghabiskan usia yang masih bersisa, dilindungi Dia walau di mana berada dan sentiasa akur kepada perintah dan larangan-Nya.

Wallahua'lam~

Warna-warni si cilik

Sedikit bingkisan dari Karnival Pendidikan Pencegahan Dadah Peringkat Negeri Pahang 2009
Pertandingan Boria Sekolah Rendah peringkat Negeri Pahang 2009


Tu diaa. Vokalis utama da nak masuk dah...



Group ni masuk masuk tetiba je menari ala ala robot. Lagu takleh blah. Haha. Tu yang ketue die pakai rambu biru besar tu. Haa. Budak tu paling beria. Haha.


Pasukan pasukan bersiap sedia untuk membuat persembahan. Cikgu cikgu dia garang bebenor duk marah budak kalo silap step mase training. Rilek rilek sudey~~


Pakcik tu (2 dari kiri) berlakon garang gila. Haha. Hang ingat, hidung hang besaq, misai hang tajam, cheq takut la...heh.


posing semua...hamboi, mengerliit~~~



Hah..tu je laa. Malas nak upload banyak banyak. Competition ni buat kat MPH. Ramai complain nape tak buat kat Audi, MPH ni sempit. Ramai audience bersesak sesak kat belakang terutama parents budak budak tu. Memang la tak leh buat kat audi, sebab mase ni tengah ade pertandingan nasyid. Hmm...Orang cakap bosan gile nasyid tu. Huu, nasib baik aku tengok yang nih. Hehe. Ok lah. Wassalam~








Masam-masam manis II

15 May 2009
Pagi itu, sejak awal pagi lagi kami ke IIUM Kuantan. Namun, kelibat wakil wakil JPN tidak kelihatan. Lebatnya hujah mereka di dewan mesyuarat 3 hari lalu nampaknya retorik semata. Kata mereka, hari ini pelbagai persiapan akan dilakukan, pelajar sekolah dari Kuantan mohon untuk berlatih, dan aneka agenda yang disusun atur untuk persiapan hari esok. Tetapi, bayang mereka masih tidak kelihatan sehinggalah petangnya.

Malam menjelma, kami ke Eng Hong, sebagai persiapan untuk berniaga pada keesokan harinya (IPhA FRU- Fund Raising Unit) yang dijayakan oleh wakil wakil 1st year. Masih dengan sang wira biru, kami bertolak selepas maghrib. Ujian pertama menimpa kami di hadapan Eng Hong. Peristiwa itu sememangnya merugikan. Berlaku dalam sekelip mata, kami tidak mampu berbuat apa apa. Syamil hanya mampu bersabar. Hmm. Betapa mahalnya beg plastic yang dibeli pada malam itu (tak paham kan..takyah paham la...lu pikir la sendiri..haha).

16 May 2009
Sedari awal pagi lagi, kami berdua bertolak ke IIUM. Meriahnya IIUM Kuantan pada hari ini dengan warna warni kontijen dari semua daerah di Pahang. Untuk makluman, antara program yang berlangsung adalah pertandingan nasyid, boria, dikir barat, poster, dan macam macam lagi. Perlu diingat, ini adalah pertandingan peringkat negeri dan semua peserta yang bertanding mewakili daerah masing masing. Kehebatan mereka tidak dinafikan. Pagi itu, hanya aku dan Syamil di samping beberapa komiti lain yang datang awal sedangkan pertandingan bermula pada pukul 9 pagi. Gelabah juga dibuatnya memikirkan penyusunan komiti untuk setiap tempat bertanding di kala masih ramai komiti yang masih diulit mimpi.

Aku diminta untuk menjadi juri penjaga masa untuk pertandingan boria kanak kanak. Kelibat beberapa kumpulan kanak dengan kostum mereka sangat mencuit hati. Comelnya mereka dihias dengan baju pelik pelik oleh guru-guru mereka, disertai dengan prop prop lain seperti payung warna warni dan sebagainya. Aku begitu tertarik dengan lakonan serta tarian mereka yang beraneka ragam. Seakan akan tarian dalam filem hindustan, tarian mereka sangat kemas dan menghiburkan (ade satu group tu menari ala robot, lawak gile…hahaha..) Petang itu, kami menonton acara acara lain seperti dikir barat.

Malamnya, seusai menonton perlawanan Manchester United vs Arsenal di rumah (Man Utd Champion lagi), satu lagi dugaan menimpa. Jam sudah menunjukkan pukul 9.30 malam dan kami harus berada di KOM untuk upacara penutup. Tapi, sang wira biru itu tampak degil untuk dihidupkan enjinnya. Syamil menelefon rakannya dan selang setengah jam kemudian, kelibat kereta vios muncul memberikan sinar untuk sang wira. Setelah berusaha hampir sejam,sang wira akhirnya pulih (gune jumper je). Enjin mula dihidupkan. Ironinya, setelah dihidupkan enjinnya, pintu kereta pula terkunci dari dalam. Ayyo, macam mana mau masuk. Tiada pilihan lain melainkan enjin kereta mesti dimatikan dari luar supaya kunci boleh dibuka melalui enjin hadapan. Beranikah anda mematikan enjin kereta yang sedang dihidupkan? Haha.. silap main bateri, meletop woo. Huh, tadi nak hidupkan enjin bukan main payah, ni nak fikir macam mana nak matikan enjin ni pulak. Hoho. Akhirnya, setelah pelbagai cubaan gagal membuahkan hasil, akhirnya enjin berjaya dimatikan dengan mencabut kotak fius (hoho,kamikaze betol).

Lantas, kami bergegas ke KOM dan sang wira dibiarkan di tempat parking tanpa dimatikan enjinnya (Nk charge bateri). Setelah mengisi perut (tak sempat datang majlis, gi makan je..hehe), kami kembali ke tempat parking dan syukur padaNya, sang wira masih hidup. Namun, itu hanya harapan palsu. Sang Wira kembali lesu setelah lampunya dinyalakan. Dan seperti dijangka, ia berdegil untuk dihidupkan kembali. Setelah menelefon kembali seorang rakan, Vios itu kembali sekali lagi memberikan bantuan (jumper lagi). Seusai itu, kami berdua bergerak pulang dan sang wira yang semakin lemah akhirnya terkulai di tengah jalan. Mujurlah momentum jasad sang wira itu membawanya bergolek ke tempat parking mahallah. Kami tiada pilihan lain, sang wira sudah tidak berdaya dan Vios itu sekali lagi dipanggil untuk menghantar kami pulang.

17 May 2009
580 orang pelajar. Itulah anggaran angka pelajar yang perlu diurus selia oleh kami untuk program Campus Tour. Kami yang tidak sampai 15 orang ni, menyusun startegi sehabis baik untuk memastikan program berjalan lancar. Alhamdulillah, tiada kekalutan mengganggu dan segalalanya berjalan mengikut pelan. Tengahari itu, aku dan Syamil memikirkan masalah Sang Wira yang masih tidak berkesudahan. Hari Ahad sememangnya agak sukar untuk mencari kedai yang beroperasi. Kami harus pulang ke Terengganu dan Kelantan hari ini. Sang Wira masih lesu tak bernyawa (memang xde nyawa pun). Setelah pelbagai usaha diatur, nak dipendekkan cite, sang wira kembali pulih setelah dihantar ke sebuah bengkel di bandar Kuantan (malas nak cite lebih…korang pun penat bace cite tak best yang berjela jela ni kan...hahaha…hang pi baca sape suruh...hehe)

Alhamdulillah, segala puji bagiNya kerana kami selamat bertolak pulang pada pukul 4 petang. Sememangnya aku berharap benar agar dapat sampai di KT sebelum Maghrib kerana ada hal yang harus ditepati. Haha. Kuliah ustaz kegemaran ramai, Ustaz Azhar Idrus tidak mungkin ku terlepas kali ini dan impian itu direalisasikan apabila Sang Wira sempat tiba di sini jam 7 malam. Terima kasih, tahniah dan takziah untuk Syamil selaku mainboard-in-charge atas pencapaian cemerlang karnival ini. Takziah atas segala kesulitan dan kerugian yang melanda. Sekalung penghargaan juga buat semua komiti yang terlibat.Tahniah buat barisan komited IPhA FRU yang berjaya mencatatkan jualan melebihi 4 angka. Terima kasih tak terhingga juga buat sahabat sahabat yang sudi merawat Sang Wira. Sampai ketemu lagi. Wassalam~

Sekadar renungan...

Firman Allah SWT dalam Surah Al Ankabut, ayat 2:
"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan berkata, "kami beriman" sedangkan mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)?"

Manakala firman Allah yang lain dalam Surah Al Baqarah, ayat 214:
"Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang berlaku kepada orang orang yang terdahulu daripada kamu. Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digongcangkan (oleh ancaman bahaya musuh) sehinggalah berkata rasul dan orang-orang beriman yang ada besertanya, "Bilakah datangnya pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat. (Asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah)"

Wallahu'alam bissawab~