Gomo Kelate Gomo



Assalamualaikum. Entri ini ditulis sebaik saja aku pulang dari menonton perlawanan akhir bola sepak Piala Malaysia antara Kelantan dan Negeri Sembilan. Ok cukup untuk intro yang ringkas lagi skema.

Aku takde la follow sangat Piala Malaysia ni. Dah terbiasa tengok match premier league, kalau tengok match Malaysia ni memang sakit ati. Menyeksa jiwa raga. Lagi sakit bila ulasan-ulasan komentetor yang melebih-lebih.

“Percubaan !!! ooouuh…sedikit saja lagi di situ”.. padahal jauh je dari tiang gol.

“Beliau ibarat mascherano Kelantan”…pehal plak nak letak nama-nama player EPL.

Dah la..malas nak sebut banyak-banyak.

Petang tadi, niat di hati ni memang suci murni dan bersemangat waja. ‘Malam ni, aku nak habiskan paling kurang 4 notes dosage design. Match final tu nak tengok live commentary update je kut tenet.’ Pikir balik lepas isyak tadi, baik aku pegi je tengok. Dengar kate fan klate 65,000 memenuhi stadium bukit jalil tu. Mesti hebat ni. Last-last pegi la jugak tengok bersama si raja di kedai puan zuzana. Segan la jugak. Ye la, baru je lepas maghrib tadi kenyang melantak mi goreng lembap ngan Nescafe o ais di sini. Tetiba datang balik tersengih-sengih duduk betul-betul depan tv. Akak tu memang seorang yang memahami pabila dia hanya tanya order minum sahaje.

Camane game? Hancur lebur. Jauh lagi teruk dari game final Sukma 08 yang dimenangi dengan bergaya oleh pasukan Terengganu (hehe..Tu je modal aku ada). Malah, permainan futsal pasukan 4th yr pamasi jauh lebih memikat hati. Pertahanan Kelantan nampaknya sangat gugup. Bila dapat bola je, terus gelabah macam main kotak beracun. Ketiga-tiga gol hasil kesilapan mereka. Fuh. Aku tabik spring kat dua striker Negeri sembilan, Zaquan ngan Hairudin (anak Setiu, Terengganu- dipinjam dari T-Team). Memang bahaya ah. Kompem kalo Rafa tengok, terus nak beli sebab nak pair ngan Ngog bila Torres keluar Liverpool nanti.


Tapi, walaupun hambar di padang, tapi tidak di tempat duduk. Baru 13 minit game, player N9 ni da kene baling-baling bila nak amik corner kick. Adeh, tak paham aku. Bila dah 3-0, memang stadium nampak kosong, kebakaran berlaku sana-sini . Gedebe sungguh. Botol air bersepah tepi padang. Mercun dibaling tak kira atas kepala orang ke, atas padang ke. Sampai berdarah-darah kepala sorang cameraman tu. Gedebe sungguh. Sib baik abang Halim Napi cool je walaupun bolos 3 bijik. Mungkin ketika gol ketiga dibolosi, dia mula memikirkan lembu-lembunya di kampung. Usahawan penternakan ini nampak rileks je walaupun dicop ranking 1st player paling gedebe. Encik Indra Putra plak memang nampak kesian. Walaupun baru dinobatkan penyerang terbaik Malaysia dan the most valuable player, tapi midfield midfield kelantan yang hancur lebur gagal supply hantaran-hantaran baik untuk beliau. Tambah pulak ngan si Aidil Zafuan ngan Shukor Adan kat Centerback. Shukor tu da la maen keras gila. Lagi keras dari classmate aku sorang ni. Cuma tak tau, si Shukor ni sepak tonjol macam bro tu ke tak. Si Aidil Zafuan pulak, tak sampai 30 minit da kena tackle keras. Sib baik tak teruk sangat injured. Kalo tak, aku yakin season depan dia keluar team Negeri Sembilan, pi belakon Samarinda ngan isteri dia, Rita Rudaini.

Hoho..lupe nak cite. Tadi bukan dalam stadium je panas beb. Kat luar pun panas bai. Kat mane? Sini haa. Tempat aku tengok bola tu. Gerai Zuzana tu la. Ade sekumpulan mamat ni, ade rambut karat cacak kat atas, subang besi, dan macam-macam style lagi yang kalo korang tengok kompem nak menangis terharu biru campur ketakutan skit-skit. Tetiba plak mamat sorang tu mengamuk.

"Hooooiiii!!"

"Mu nok gapooo???"

"Mu nok aku, mu mari sini.!!"

"Nok gaduh cakap nok gaduh.!!"

"Isap dadoh, isap dadoh situ ah!!"

Aku blank..Kelantangannya terbau Kelantan. Memang oghe gedebe kelate kot. Diorang duk jauh berdekatan pokok. Laung kat mamat waiter yang tengah kumpul kat sebelah tempat makcik yang konsisten jual kerang ngan ikan bakar dia tu. Tetiba je geng gedebe ni. Rilek ah boh. Nok gocoh gi bukit jalil ah. Nak gaduh ngan waiter zuzana tu buat ape. Kalo pi bukit jalil, bole bakar stadium. Bole masuk TV. Awop mu pun ramai. Bakar monorel ke. Baru ganas bos. Setakat sound waiter zuzana. Hahaha.

Hmm..dah la tu. Besok tengok team merah satu lagi. Mintak mintak team merah yang tu tak main macam team merah tadi. Glory-glory Man United..heheh~ Okeh..Tu je bebelan untuk kali ini. Untuk penutup, ni dia Hadiah untuk Penyokong-Penyokong Red Warriors bertajuk ‘Nangka itu Sedap’..Penawar hati yang duka lara..Sekian.

12.40 pm 7 Nov 09


4 Responses
  1. This comment has been removed by the author.

  2. oo gedebe sungguh dio ni.. maghi nok bagi nako sikit.. maghi nok lawe petang ni hid. team ganu lawe kelate batch kita. tgk ike keli team aku sengat awok mung. haha kut luar..

    ni hok kut dalam: baso dia doh menang kalah. blh gi final tu pon satu pencapaian comey doh. kalah tahun ni, tahun2 depan ado lagi. bagi fan yang melampaui batas, tu memang perangai tok jughuh pon. kalah gak, kalah la. kita berlawe atas padang jah. sapo segho gedebe sungguh gak, gi sumbat gol sebanyak mungkin.. (bukannya buat benda-benda hok tok patut)

    author ni pon gedebe sungguh.. petang ni ah nok gocoh pade gak.. akat puok slaluh.. haha (ngarut molek)


  3. Mohd Syafiq Says:

    Hehe..rilek2..kawe duk tengok ngan puok kelate gok smale, buleh tahan kene provoke ngan geng n9..haha..ganu klate ni supo adik bradik jah..buke nok akat ganu sangat pun..sajo2 jah..norisham ngan farhan maen klate smale pun dr ganu jgok, kiro skali ah lawe set n9..cumo kecewo tgok game smale ngan pnyokong2 tu..adeh, malu betul..

    gane2 pun, kelate sedak doh..mugo player mudo2 lagi..gi final kiro hebat dooh doh tu..

    hehe..sekadar selingan di musim exam..suke2 je.. no offense..
    k, sambung study~~


  4. This comment has been removed by the author.