Interview SPA: Terengganu, Politik, Leadership dan Tembakau.


" Sesi interview ibarat anda menjual dan mempromosikan diri anda. Hadapilah dengan yakin dan tawan mereka dengan kata-katamu,"
Interview and Resume Writing Workshop, Hotel Grand Continental, 2009


Tempat: Pejabat temuduga SPA, Mahkota Square, Kuantan
Tarikh: 10/02/2010 (Hepi Birthday Syafiyya Nur Farisya !)
Jam: 11.40 AM

Interviewers
Y. Bhg. Dato’ Dr. HRHR,
TKP Kesihatan (Kesihatan Awam), Kementerian Kesihatan Malaysia

Tuan Hj. AZR
Ketua Pegawai Farmasi, Jabatan Farmasi HTAA, Kuantan Pahang.




Dato' (D): Where are you from?

S: I’m from Kuala Terengganu

D: Tell me about your life in Terengganu.

S: (blank tak tahu nak jawab ape..start la dengan 'please introduce yourself ke..haish)
I live in Kuala Terengganu since I was born on 1986. My mother and my father are also from Kuala Terengganu. Start my preschool at Kuala Terengganu until I took my SPM at SM Sains Kuala Terengganu. That’s why I can say that I am purely a Terengganu people and I am proud to be that. First time I went out from Terengganu was during national service when I was placed at Perlis in 2004.

D: nangis tak mase tu? (sambil gelak) Tak kan.

S: Haha..takde la..

D: Ok. Tell me what’s so special about you.

S: I have involved in quite numbers of programmes, from society level until international level. I have wide experience in managing events and lead peoples. I have cooperated with many people and with these experiences; I manage to handle people with different personalities quite well. I have attended lots of training, workshop, conference and symposium, and I able to equip myself with these additional knowledge besides pharmacy alone. (english yang berterabur)

D: Ok. Awak aktif di kolej (Sambil membelek-belek sijil). Pernah pegang post apa-apa?

S: Ya. Saya agak aktif di kolej. Saya merupakan bekas presiden Persatuan Pelajar Farmasi UIAM.

D: Setahun je jadi?

S: Ya. Setahun saja. Di Fakulti kami, jawatan presiden diperuntukkan untuk pelajar tahun tiga.

D: Owh. So, sekarang buat apa?

S: Sekarang, saya menjadi Ketua Koordinator IIUM Green Lung, organisasi pengawalan tembakau di bawah kelolaan Pusat Racun Negara. Sekarang, organisasi ini masih di peringkat penubuhan dan saya merupakan antara pengasas organisasi ini.

D: Bagus-bagus. Emm, Awak orang Terengganu. Apa isu-isu di Terengganu yang sedang berlaku?

S: Yang terbaru, lawatan Perdana Menteri Uzbekistan ke Wisma Darul Iman, bertemu dengan Datuk Ahmad Said. Uzbekistan akan mewujudkan kerjasama dua hala dengan negeri Terengganu dalam beberapa sector yang berpotensi.

D: Uzbekistan eh. Kerjasama apa?

S: Seperti yang kita sedia maklum, Uzbekistan kaya dan terkenal dengan industri tekstilnya. Melihatkan potensi yang ada pada Terengganu yang masyhur dengan batik dan songketnya, jadi , mereka menjalinkan kerjasama dua hala untuk memperkembangkan lagi industri ini.

D: Okei. Isu lain yang awak tahu?

S: Emm. Sebulan dua ni, tidak ada isu sangat di Terengganu.

D: takkan takde kot. Dah lame tak balik Terengganu ke (gelak-gelak)

S: Haha (Sambut gelak). Selalu je saya balik. Okei, isu lain yang terkini saya kurang pasti, tapi isu-isu tahun lepas saya ingat.

D: Apa dia?

S: (Nak sebut ke tak ni?? Sebut je la) Isu perebutan Menteri Besar Terengganu.

D: (Tersenyum panjang) Owh. Berebut Menteri besar eh.

S: Ya. Di DUN Terengganu, terdapat dua puak. Puak Bekas MB, Datuk Seri Idris Jusoh dan Puak MB Sekarang, Datuk Ahmad Said. Pada pendapat saya, kedua-dua tokoh ini mempunyai kekuatan dan kelebihan masing-masing. Tapi, pihak bekas MB sepatutnya menerima pilihan istana, Datuk Ahmad Said dengan hati terbuka dan pergaduhan dan perpecahan ini tidak membawa apa-apa keuntungan, terutamanya kepada rakyat itu sendiri.

D: Ya betul. Buat apa gaduh-gaduh. Sepatutnya, masing-masing buat kerja dan tak perlu nak berebut-rebut.

S: Ya, betul kata Dato’.

D: Awak rasa, kenapa mereka berebut? Kenapa berlakunya perebutan ni?

S: (Aish, bagi bola tanggung ni..takkan nak smash je..takboleh2) Emm, masalah dalaman, mungkin.

D: Masalah apa?

S: Masalah dalam UMNO itu sendiri. (Nak cerita tentang bagaimana Ustaz Azizan naik sebagai MB Kedah tanpa sebarang masalah, tapi terpaksa batalkan hasrat. Ini temuduga SPA, ok)

D: Okei2. Isu lain yang awak tahu?

(berbicara tentang stadium runtuh, monsoon cup, keropok lekor tercemar taun)

D: Di Terengganu ada Masjid Kristal kan. Di mana eh. Pulau Wan…emm..

S: Ya, Masjid Kristal di Pulan Wan Man.

D: Tak ada orang sembahyang jumaat kat situ kan. Kenapa ye?

S: Ya. Kampung Losong, berdekatan dengan Taman Tamadun Islam tu mempunyai masjid mereka sendiri. Tiada penduduk yang mendiami Pulau Wan Man.

D: Owh, masjid tu tak besar sangat sizenya kan.

S: Ya. Kecil je. Direkabentuk untuk tujuan hiasan dan perlancongan (menahan diri daripada berbicara tentang pembaziran).

D: Owh, kalau kecil, saiznya macam surau je la kan. Surau Kristal…tak sedap pulak bunyinya. Masjid Kristal la lagi sedap bunyinya kan (gelak-gelak)

S: haha. Tak sesuai pulak kalau Surau Kristal namanya (gelak).

D: Okei. Sebagai presiden, apa yang awak dah lakukan.

S: Saya mengepalai persatuan ini dengan azam untuk menaikkan persatuan ke tahap yang lebih tinggi. Semasa mula-mula saya menerima tanggungjawab ini, saya memasang impian agar pentadbiran saya mencipta sejarah baru dan memberi impak besar dalam IPhA. Dari sini terhasillah impian saya untuk menganjurkan kuiz farmasi kebangsaan buat julung kali di Malaysia. Website rasmi IPhA turut diwujudkan dan kini, laman web ini menjadi medium penting buat pelajar mendownload nota-nota, soalan-soalan serta perbincangan mengenai akademik. Saya juga menyahut seruan presiden-presiden terdahulu supaya membawa nama IPhA ke peringkat yang lebih tinggi. Bulan Jun yang lalu diadakan Simposium Farmasi Asia Pasifik dan Alhamdulillah, kami berjaya menghantar 15 peserta ke program antarabangsa tersebut.

D: (Menangguk-angguk) Okei.

(Memberi laluan kepada Tuan Zaki)

Tuan Zaki (T): Awak banyak cakap pasal Terengganu tadi. Mesti awak pilih Terengganu. (sambil meneliti borang di tangan)

S: (Tersenyum dan tersengih)

T: Selain aktiviti-aktiviti yang awak ceritakan tadi, apa lagi program yang awak sertai.

S: (Pasal program lagi) Emm. Banyak lagi sebenarnya program yang saya sertai. Yang terbaru, saya membawa 12 junior saya, 1st year dan 2nd year ke Kem Kawalan Tembakau antara universiti di Kulim. Bengkel ini memeberikan pendedahan kepada mereka untuk meneruskan usaha kami di IIUM Green Lung. Di sana, mereka mendapat pendedahan yang menyeluruh tentang rokok, program-program etc.

T: Awak tahu tentang bahaya merokok. Bagaimana awak sampaikan pada pesakit atau klien awak?

S: Mula-mula sekali, ceritakan tentang situasi di Malaysia. Rokok telah menyebabkan bla3. 9 dari 10 kematian pesakit kanser paru-paru berpunca dari rokok. (penyakit lain, bla3) Then, ceritakan tentang kesan asap rokok basi pada mereka. Jika mereka tidak sayangkan nyawa mereka, sayanglah orang di sekeliling mereka. Asap rokok basi sangat berbahaya. Saiznya amat kecil dan jika di bandingkan dengan saiz rambut (sambil buat isyarat bulat dan titik kecil di tengahnya). Ini menyebabkan partikel itu mampu masuk ke sekecil-kecil ruang dalam alveoli kita. Sebab itu, penggunaan ventilator bla3 (pasal kawasan larangan merokok, size less than 2.5 particulate micron, smoking longue etc)

T: Okei. Ada perokok di Fakulti Farmasi UIA?

S: Secara jujurnya, ya. Tapi bilangannya tidak membimbangkan.

T: Bagaimana sambutan program anti rokok di UIA jika ramai antara mereka yang masih merokok.

S: Masalah rokok di UIA Kuantan tidak seteruk di UIA Gombak. Mungkin kerana bilangan pelajarnya yang sedikit dan kebanyakan daripada mereka mengambil jurusan-jurusan perubatan, farmasi etc. Walaupun kadangkala kami tidak mampu mengubah tabiat merokok mereka, sekurang-kurangnya, mereka lebih tahu, fakta-fakta serta kajian terkini tentang bahaya rokok melalui program-program kami.

T: (membelek-belek sijil) Awak sertai program dialog perbandingan agama?

S: Ya. Program itu mendapat sambutan luar biasa, menghimpunkan wakil dari 4 agama dan membicarakan tentang agama masing-masing.

T: Owh, program ni hari sabtu kan. Sebab sambutannya hebat sangat sampai program hari ahad tu tak ada orang datang. Kawan awak bagitahu tadi. Awak tahu program apa?

S: Seminar Early Marriage?

T: Ya. Sebagai presiden, awak sepatutnya mengelakkan pertembungan dua program seperti ini. Nanti, affect next program jika dibuat sabtu dan ahad.

S: Ya. Saya bersetuju dengan tuan. Tapi program sabtu dan ahad secara berturutan adalah perkara biasa di tempat kami. Dan antara factor kekurangan peserta ke seminar early marriage kerana mereka segan. Kalau pergi, nanti orang cakap nak kahwin awal pulak (Gelak skit).

T dan D : Owh. Okei2. Patut la (mengangguk-angguk sambil menyambut gelak)

Dato’mencelah

D: Saya tertarik dengan kenyataan awak tadi mengatakan program Tak Nak adalah satu projek yang gagal

S: Ya, saya rasa projek itu gagal.

D: kenapa awak cakap projek itu gagal?

S: Kerajaan telah membelanjakan berpuluh juta ringgit untuk projek ini, dan hasilnya kita sendiri boleh menilai di mana tiada perubahan ketara dapat dilihat dan bilangan perokok di Malaysia terus meningkat.

D: Bagaimana awak menilai tahap keberkesanan projek tu?

S: Kita boleh melihat di hospital-hospital di mana pesakit-pesakit bla3..... (cerita pasal jumlah pesakit akibat rokok yang makin meningkat)

D: Awak tak boleh terus judge mengatakan projek ini gagal. Kalau tak ada projek ni, graf perokok mungkin bertambah macam ni (isyarat tangan-kadar peningkatan yang tinggi) dan selepas program, mungkin grafnya seperti ini (isyarat tangan-masih meningkat tapi slopenya berkurang). Ini juga boleh disifatkan kejayaan. Kita tidak boleh mengharapkan grafnya terus menurun.

S: Ya, betul.

D: baru-baru ni. Menteri penerangan mengumumkan 60% rakyat Malaysia sudah memahami konsep gagasan 1 Malaysia. Awak percaya fakta ni?

S: Jika beliau menyokong fakta tu dengan evidence2 seperti keputusan survey dan sebagainya, mungkin saya boleh terima.

D: Ya, betul. Setiap rancangan atau pelan mesti ada target dan objektifnya, serta cara pengukuran prestasinya. Berjaya atau tidak, bergantung pada bla3.... Yang penting semua kena buat kerja. Macam kita bincang pasal Datuk Ahmad said vs Dato Seri Idris jusoh tadi, mereka sepatutnya bla3..... Semua kena buat kerja. Barulah bla3.......

(Kami bersembang pasal facilities di Terengganu pulak)

D: Okei. Nanti, awak jadi MB Terengganu. Awak kena ingat semua pesan-pesan saya ni. Jangan bla3..... Macam isu tadi, mereka hanya berebut bla3...... (panjang la pulak nasihat dato' ni)

S: (MB Terengganu???) Ya, Dato’. Saya faham. Terima kasih.

D: Ok,itu sahaja.

S: (Beredar mengambil file) Terima kasih. Assalamualaikum.

D dan T: Waalaikumussalam.

FAKTA 1: Tiada satu pun soalan tentang pharmacy diajukan. Penat je prepare.
FAKTA 2: Segalanya tentang Terengganu. Harap-harap dapat Hospital KT.
FAKTA 3: Seronok betul bersembang dengan Dato'. Setiap saat, beliau tersenyum ceria.
FAKTA 4: Ada pulak terkeluar pasal politik. Dah memang makanan aku, berapi-api la cerita. Heheh.
FAKTA 5: MB Terengganu ?????? Kompius~

>>>terasa seperti ditemuduga untuk jawatan Pegawai Tadbir Diplomat (PTD), instead of Pharmacist U41..
Bismillahi Tawakkaltu 'Alallah~~
7 Responses
  1. aalim Says:

    hehe..
    nice2..
    masuk bab politik jaga sket.. kalu kena sekapal takpe, kena kapal lain2, kes berat weih..
    kalu sekapal, memang bahang sedap r..

    all the best! :D


  2. Mohd Syafiq Says:

    hehe..nmpk macam kapal lain-lain..haha..berusaha nak menahan diri dari terlebih sembang..bab gini, rancak sokmo..haha..

    Trima kasih aalim =)


  3. husnaizzati Says:

    semoga dipermudahkan...hope dapt byk share experience as a pharmacy student nnti wlpun da grad...=)
    all d best....
    tapi payah segho nk bulih kejo dkat negeri kelahiran sendiri...


  4. Wirdiana Says:

    Salam..
    boleh tahan soalan2.. =)
    Alhamdulillah IIUM Pharmacy dah lepas..
    now UiTM Pharmacy tgh tggu turn..
    dhla Klate byk isu now.. risau2.. =S

    ~peserta..
    IIUM Rx Quiz 2009


  5. Fia Says:

    Salam..
    Hi. Sy follower bru blog awk. Thanks for sharing. Tp your interview session with the Dato doesn't sound like an interview pn. Mcm korg tgh borak2 lak. Pe pn congrats. Sy dari UiTM. And my turn is tmr. Wish us luck =)


  6. Anonymous Says:

    salam shafiq, Farhanis here.if u still remember la..i was searching for any info for SPA interview n found yr blog...tq for sharing this..very helpful indeed!!..I'm going for the interview on 2nd April 2010..the SPA people are coming to the UK..fuhhh..x sempat balik msia lagi dh kena intview..wish me luck!


  7. Anonymous Says:

    love to read ur blog....
    sbb ur like tooooo good... mcm mana eh nk ckp.. mcm sgt berilmu...

    the way u write ur blog..the way u express it..

    sy x boleh nk stop baca.. thanks :)